A Tremp, a l’hivern, generalment ens llevem amb boira. Aquest hivern està sent excepcional.
Aixecar-me i veure el Sol em senta molt bé! Sembla que tot el que m’espera a partir d’aquest moment hagi de ser més fàcil de portar.
Aixecar-me amb la companyia del Sol i veure com es col·loca sencer a l’horitzo, mentre preparo unes torrades de pa amb mermelada pels meus, és gloriós!
PA D’ESPELTA AMB NOUS, GERDS I CANYELLA
Per fer aquest pa he partit de la recepta “Pan de canela con arándanos y nueces” del bloc www.dulceysalado-panesymasas.blogspot.com , he fet algunes variacions i l’he cuit en motlle.
250 gr de farina de força
200 gr de farina integral d’espelta
1/2 culleradeta de sal
20 gr de sucre moreno
25 gr de llevat fresc (Levital)
1 culleradeta de canyella en pols
1 ou batut
30 gr de mantega pomada
120 ml de llet de civada
180 ml d’aigua (que no sigui freda!)
Un grapat de nous picades
Un grapat de gerds secs (o qualsevol altre fruit vermell sec o dessecat)
(Jo faig l’amassat amb la Thermomix, però la recepta de Dulce y salado explica també el procediment manual)
Aboco a l’aparell els líquids (aigua i llet) amb el sucre i ho programo 1min, 37º, vel. 2; hi afegeixo el llevat esmicolat i l’ou batut i ho bato 10 segons més a vel. 3.
Ara hi poso les farines, la sal i la canyella i programo: 1 min, vel 6 i tot seguit 3 min, vel. Espiga. Durant aquests 3 minuts vaig afegint a la màquina la mantega en pomada.
És el moment de posar a la massa les nous i els aranyons i remenar uns 20 segons a vel. 6.
Per fer la primera pujada deixo la massa dins de la màquina i espero fins que dobla el seu volum, m’ha trigat uns 35 minuts (a casa tenim entre 20 i 21 graus).
Trec la massa de la Thermo i li dono forma damunt del taulell. Sense pensar-m’ho massa faig una sola peça de tota la massa; li dono forma de cilindre i la deixo creixer en un motlle de plumb cake. Després m’adonaré que n’hagués pogut fer dos pans, haguéssin quedat més bufons (…); però la cosa ja està feta i en només 1/2 hora més la massa ja ha pujat prou per enfornar.
Preescalfo el forn a 180º i poso un bol amb aigua a la part de baix (això farà que el pa formi una crosta cruixent i anar pulveritzant aigua un prell de vegades més durant la cocció, també). Un cop calent, faig unes marques al pa amb un ganivet ben esmolat i el poso a mitja altura. 1/2 hora.
Un cop cuit cal treure el pa del motlle i deixar-lo refredar en una reixeta perquè no quedi moll.