Els fogons de la bordeta i Xocolata desfeta proposen la carxofa com a ingredient principal de la recepta del 15 d’aquest gener.
M’hi apunto ràpidament perquè m’encanten les carxofes! Val a dir que com més m’agraden és simplement bullides amb una mica de patata i amanides amb sal i oli, però no m’ha semblat el plat més indicat per donar-me a conèixer, així que he acabat decidint-me per una coca. Carxofes i ceba ben tendres acompanyades d’un formatge deliciós (d’aprop de casa) damunt d’una massa fina i cruixent.
COCA DE CARXOFES I CEBA AMB TOU DE TIL·LERS
Per a la coca:
300 gr de farina
1 culleradeta de sal
25 gr de llevat fresc
50 gr de llard
50 gr. d’oli d’oliva
100 ml d’aigua
Un pessic de sucre
Per a la resta:
6 Carxofes
2 Cebes grosses
Formatge Tou de Til·lers del Tros de Sort
Oli d’oliva
Sal i pebre negre
He començat netejant les carxofes, fins a deixar només la part més tendra. Després les he laminat fines i les he sofregit amb oli d’oliva i un puntet de sal en una paella. He fet el mateix amb la ceba, per separat.
Mentrestant he preparat la massa a la Thermomix, primer hi he barrejat els líquids amb la sal i la mantega duran dos minuts a 37º, vel. 2, tot seguit hi he posat la llevadura, la farina i un polssim de sucre: 30 seg vel. 6. Queda una massa molt lleugera al tacte i amb un aspecte semblant a la pasta brisa, no precisa gaire amassat i també és fàcil de fer-la a mà, només cal tenir la precaució de posar els líquids una mica tebis.
He estirat la meitat de la massa (de l’altra meitat n’he fet una bola i l’he congelada) i l’he dividit en 12 quadrats (pretenia que fossin rectàngles però estan a mig camí), hi he posat la ceba i al damunt les carxofes.
Ho he posat al forn, que ja estava a 200º, i ho he deixat 12 minuts. Quan ha passat aquest temps he posat damunt de cada coca un tall de Tou de til·lers i ho he tornat a posar al forn (ara apagat) perquè es fongués una mica.
Jo les he trobat boníssimes… i amb les tijes que m’han quedat de les carxofes en faré una crema!
Bon profit!