Gràcies a la Montse ( Els petits viatgers) he sabut que a La France, per la Candelera, és tradició fer i menjar crêpes. Jo no en faig massa sovint però m’agrada molt menjar-ne especialment les que us proposaré tot seguit, un clàssic bretó i que, com a tal, cal acompanyar de Sidra.
Encara que aquest any ja no sou a temps de fer-les per la Candelera (2 de febrer…) podeu provar-ho qualsevol altre dia, per Carnaval són igual de bones, us ho asseguro!
CRÊPES CARAMEL BEURRE SALÉ
Per a la massa de les crèpes:
250 gr de farina
4 ous de gallines felices (sí que sigui de gallines felices, i expliquem-ho als nostres fills perquè està bé que reflexionin sobre com funciona la indústria alimentària i les repercussions que té per al benestar animal (i també per a la nostra salut física i emocional) fem-los conscients que sovint mengem productes que venen
500 ml de llet
un pessic de sal
50 gr de mantega salada o demi-sel
100 ml d’aigua
1 cullerada de sucre
Per al caramel:
300 gr de sucre
20 gr de mantega salada o demi-sel
250 ml de crema de llet
En un bol gran o en una batedora americana tamizeu-hi la farina i afegiu-hi tota la resta d’ingredients per a la massa. Bateu fins que quedi una massa fina sense grumulls i deixeu-la reposar a la nevera, almenys mitja hora.
Per fer les crêpes podeu fer servir qualsevol paella antiadherent, si en teniu una d’especial, doncs millor! Aneu-les fent amb paciència untant la paella amb mantega cada vegada, sense que hi quedi un gruix. Estaran cuites en poc temps 2 minuts per banda i aneu-les deixant en un plat apilades.
S’ha de fondre el sucre en una cassola sense deixar de remenar. Feu que fongui tot vigilant que no es cremi, deixaria un gust massa fort, feu-ho a foc suau i amb paciència. Tot just quan comenci a agafar color,s’aparta del foc i s’hi afegeix la mantega tova, sense parar de remenar. Torneu-ho al foc, suau, quan mantega i caramels agafin una textura ben homogènia afagiu-hi, poc a poc i amb molt de compte amb els esquitxos i el vapor, la crema de llet, ben freda. Quan ja són tots els ingredients a la cassola s’ha de deixar el foc ben baix i anar remenant durant 5 minuts més o fins que la consistència sigui una mica més lleugera que, per exemple, el “dulce de leche” (el resultat és molt semblant). Abans d’omplir les crêpes deixarem que s’atemperi i el sobrant el podeu guardar en un pot.
Podeu servir les crêpes preparades o bé posar-ho a taula i que cadascú s’ho prepari, jo ho prefereixo així (segur que els golafres estareu d’acord amb mi!)
** Deixeu per als nens la barreja dels ingredients de la massa, si són grandets també poden provar de coure-les, amb cura i un adult a la vora. El farciment, millor que el feu lluny d’ells que el sucre calent és molt perillós, sobretot quan hi aboqueu la nata!
Bon profit, viatgers i viatgeres!