UNA EXPERIÈNCIA GENIAL A “LO PALLER DEL COC” {1a part}

Publicat dia 21 març 2013 arròs. formatge. làctics. verdures

Fa dies que tinc ganes d’escriure sobre un taller de cuina que vaig fer a principis de mes, però m’ha costat trobar el moment. Per fi l’he trobat.

“M’he llevat dematí per pujar amb unes companyes a Surp. Surp, sí, no us sona? És un poblet del Sobirà que queda  més o menys allà on Nostre Senyor va perdre l’espardenya, sí, sí, passat Rialp, a mà esquerra i muntanya amunt!
Feia dies que volíem organitzar aquesta sortida però quan li esqueia bé a un, en fallava una altra; al final vam ser els que vam ser. Ja hi haurà altres ocasions per repetir l’experiència. Això segur!
Cap a les 10 del matí ens plantàvem a la plaça amb la idea de passar el matí en aquell indret, aprenent quatre nocions de cuina amb formatge, dinar i ser a casa a mitja tarda…
Un cop a Surp no ens va costar gaire trobar Lo Paller del Coc. En un carrer interior, una llosa al costat d’una entrada indicava que ens trobàvem a l’Espai gastronòmic de Lo Paller. En Mariano ens esperava amb un brioix, compota de poma i uns cafetons; jo venia esmorzada de casa però no m’hi vaig poder resistir! Qué bé! L’esmorzar boníssim i el lloc encantador.
Amb les piles carregades ens vam enfundar els davantals, moníssims per cert, que posa la casa i mans a l’obra. El menú consistiria en uns aperitius (Crackers de Tupí, Tendre arrebossat acompanyat de ketxup casolà i croquetes de formatge), una amanida de favetes, truita de Tavascan i vinagreta de llevat amb formatge madurat d’ovella, risotto d’espinacs i formatge blau, pollastre rostit amb formatge tou d’ovella acompanyat de “gratin” de nyàmeres i per postres caneló de poma amb mató i mel i reducció de Ratafia i unes galetes de nous tipus llengües.
Fins a les 2 del migdia vam estar cuinant, prenent nota i fent-nos uns bons farts de riure. Un petit descans el vam aprofitar per visitar la formatgeria de Casa Mateu i donar un tomb pel poble.
A l’hora de dinar va arribar la Sílvia, ella és l’altra cara de Lo Paller del Coc, l’ànima de l’Espai de Benestar de la casa. Vam parar taula i mentre anàvem enllestint els plats anàvem servint, menjant i comentant. Ens vam aixecar molt tard de taula i ens va semblar que no podíem marxar amb la panxa tan plena, així que vam acceptar ràpidament la proposta de visitar l’església i anar a conèixer els cavalls. Al final marxàvem de Surp passades les 7 de la tarda, carregades de formatge i iogurts, tipes, contentes i deixant enrere unes vistes impressionants del Pirineu.”

Amb aquesta entrada us deixo una de les receptes del menú, poc a poc aniran venint les altres.

RISOTTO VERD AMB CREMA DE FORMATGE BLAU

Ingredients (a casa en vaig fer per a 4 persones)
3/4 punys d’arròs bomba
1/2 l  aprox. de brou suau de pollastre (també serviria brou de verdures o simplement aigua), la quantitat serà la que demani l’arròs, si en falta se n’hi pot afegir, si en sobra es conserva per un altre dia)
200 gr d’espinacs
Oli, sal i pebre

I també:
150 gr de crema de llet
150 gr de formatge blau (el que més us agradi, en Mariano en va escollir un del Pallars Sobirà)

Com ho he fet:

En primer lloc he preparat la crema de formatge. En un cassó he escalfat la nata líquida fins que ha aixecat el bull i quan s’ha atemperat una mica hi he posat el formatge esmicolat amb els dits. Ho he deixat reposar. (*A tenir en compte: Si la nata està molt calenta el formatge s’escalfarà massa i pot descomposar-se i perdre propietats organolèptiques)

Després he saltejat els espinacs en una paella amb un rajolí d’oli, han perdut l’aigua i amb ella tot el volum , els he salat lleugerament i els he batut amb el túrmix amb una mica de brou. He reservat aquesta barreja verda i brillant.

En una cassola prou ampla he escalfat un raig d’oli i així que ha estat calent hi he posat l’arròs. He anat remenant fins que l’oli ha quedat absorbit, ho sé perquè a la base de la cassola no hi queda una pàtina de greix, més aviat sembla que l’arròs s’hi vulgui començar a enganxar, en aquest moment hi he afegit un bon raig d’aigua o brou. Hi he afegit aigua fins a cobrir l’arròs i he deixat coure mentre remenava. Hi he anat afegint brou calent, de poc en poc,  mentre l’arròs l’acceptava. Quan m’ha sembla que ja faltava poquet perquè s’acabés de coure, ho he salat i pebrat i remenat bé i hi he afegit el “batut” d’espinacs que tenia reservat. Ha acabat d’absorbir el líquid i el color i ha quedat al punt de cuit.

Mentre l’arròs feia el seu repòs he posat a foc suau la salsa de formatge que he remenat bé fins que han desaparegut els trossets que encara quedaven de formatge.

Per servir he fet servir uns bols grans, al fons dels quals he posat l’arròs i al damunt una cullerada generosa de salsa de formatge.

Deliciós i sorprenent, paraula!

Receptes similars: arròs

LA RECEPTA DEL 15: ARRÒS A LA CASSOLA

Publicat dia 15 abril 2012

Havia de fer una recepta amb l’arròs com a ingredient principal per participar a La recepta del 15. D’entrada em va sembla molt fàcil la proposta d’aquest abril, però a mesura que passaven els dies ho començava a veure més complicat:…

Llegeix-ne més

Receptes similars: formatge

LA PRINCESA I EL PÈSOL

Publicat dia 6 juny 2012

Hans C. Andresen va escriure aquest conte potser amb la intenció de posar en evidència la distància enorme que hi havia entre la monarquia i el poble i la incapacitat dels poderosos de posar-se al lloc dels desfavorits. De petita m’agradava…

Llegeix-ne més

AMANIDA COLORIDA

Publicat dia 2 maig 2012

  Ingredients (totes les quantitats a ull i segons el gust de qui s’ho hagi de menjar): Fulles de rucula Fulles de canonges formatge gorgonzola gerds frescos si és temporada o dessecats si no ho és nous pinyons sal, oli…

Llegeix-ne més

Receptes similars: làctics

Reobertura o com reprendre un boc abandonat

Publicat dia 24 gener 2014

He decidit que ja no pot passar mes temps. Malgrat la manca d’inspiració, de temps i de condicions tècniques òptimes, em vull tornar a dedicar tant com pugui a aquest petit project. Torno a obrir la paradeta, aquest cop fora…

Llegeix-ne més

LECTURES I SOMRIURES I PER POSTRES FIGUES!

Publicat dia 4 octubre 2012

Fa uns dies vaig encetar un llibre de contes que ja fa temps que la meva cunyada va regalar a la Jana, n’hi llegeixo un cada nit. Bé, això no és veritat del tot. Jo sí que en llegeixo un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: verdures

AMANIDA DUO DE MONGETES

Publicat dia 25 febrer 2013

Ingredients (4 persones): 250 gr de mongetes azuki seques (remullades des de la nit anterior amb un bocí d’alga kombú) 250 gr de mongeta tendra 1 tomàquet d’amanir ceba tendra formatge fresc blat de moro (una llauna petita) Per a…

Llegeix-ne més

COLORAINES A LA TAULA

Publicat dia 22 febrer 2013

AMANIDA D’HIVERN, VITAMINES A DOJO Ingredients (per a 4 plats):1/2 bròquil1/2coliflor4 taronges de sang petites o dues de grans1 bon grapat de nous pelades4 cullerades de pipes carbassaUnes quantes tires d’alga arame remullades en aigua tèbia durant 1/2 horaUna mica…

Llegeix-ne més

Comenta