Demà farà molts anys del naixement d’Atahualpa Yupanqui.
M’agrada sentir-lo cantar. M’agrada la seva veu parsimoniosa i posar atenció en les seves poesies tan senzilles i tan plenes de veritat.
Les cançons de Yupanqui fan olor de camí pedregós, tenen gust d’aigua salada i van acompanyades de les vistes immenses dels canviants cels patagònics.
M’agrada especialment “Los ejes de mi carreta”:
Porque no engraso los ejes
Me llaman abandona’o…
Si a mi me gusta que suenen,
¿Pa qué los quiero engrasaos?
E demasiado aburrido
seguir y seguir la huella,
demasiado largo el camino
sin nada que me entretenga.
No necesito silencio.
Yo no tengo en qué pensar.
Tenía, pero hace tiempo,
ahura ya no pienso mas.
Los ejes de mi carreta
nunca los voy a engrasar…
Per un art senzill però compromès, un plat senzill però saborós:
OUS FARCITS
Ingredients:
1/2 dotzena d’ous
3 carrotes
1 ceba petita
5 o 6 xampinyons grossos
1 cullerada sopera de iogurt
oli, sal i pebre
Som-hi:
Poso els ous a bullir coberts d’aigua i amb un raig de vinagre. Quan comença a bullir l’aigua compto 10 minuts i apago el foc, deixo els ous a dins fins que es refreden.
Mentrestant, pico molt fina la ceba i les carrotes i també els xampinyons. Sofregeixo en una paella amb una mica d’oli, la ceba i la pastanaga primer, els xampinyons els afegeixo al cap d’uns minuts. Ho deixo a foc lent i remenant de tant en tant fins que queda tot estovadet (uns 20 minuts) hi poso la sal i el pebre a la meitat de la cocció, aproximadament.
Quan el sofregit és a punt, els ous ja és poden pelar i tallar per la meitat. El rovells els afegeixo al sofregit juntament amb la cullerda de iogurt (també podria ser nata de cuinar) i ho remeno tot fins que queda una massa ben amalgamada.
Omplo les clares amb la barreja.
Amb una amanida enorme d’ensiam i ceba: sopar de 10!
Bon profit!