Ingredients (4 persones):
250 gr de mongetes azuki seques (remullades des de la nit anterior amb un bocí d’alga kombú)
250 gr de mongeta tendra
1 tomàquet d’amanir
ceba tendra
formatge fresc
blat de moro (una llauna petita)
Per a l’amaniment:
1 cullerada de vinagre de poma
5 cullerades d’oli doliva verge
una punta de ganivet de mosstassa de Dijon
una culleradeta de mel
sal
pebre (poc)
sèsam torrat i aixafat al morter (no ha de quedar una pols, simplement s’ha de trencar una mica)
Faig coure les mongetes azuki en una olla amb aigua (per mesurar la quantitat faig servir una tassa de cafè amb llet: una tassa de mongetes ja remullades per tres d’aigua). Poso les mongetes i l’aigua en fred i porto a ebullició quan bull fort les espanto amb una mica més d’aigua freda, espero que torni a bullir fort. Abaixo el foc i deixo fer durant una hora i mitja aproximadament. La sal l’hi posaré al final de la cocció. Fetes d’aquesta manera, les mongetes quedaran prou cuites però no es desfaran ni es separaran de la seva primera pell. Un cop fetes les escorro i deixo refredar.
Tallo les tabelles longitudinalment i després per la meitat (m’interessa que quedin llargues, és més vistós) i les faig coure al vapor, que quedin al dente, ben verdes i amb totes les seves vitamines. Refredo amb aigua i gel i reservo.
Tallo el tomàquet i el formatge a daus mitjans. Pico la ceba tendra tan petita com puc. Rento i escorro el blat de moro.
Preparo la vinagreta en un pot de vidre petit: tots els ingredients cap a dins, tapo bé que no se n’escapi res, i a remenar com si fos una coctelera fins que la barreja estigui ben lligada (no costa gaire).
Ja puc unir tots els ingredients en un bol, ho remeno bé, hi aboco l’amaniment, torno a remenar… i a taula.
Una amanida refrescant i nutritiva alhora, ideal per als dies de calor! Bon profit!
Idea per a presumits i fanàtics de l’spa a casa:
Amb una batedora potent tritureu unes quantes mongetes azuki crues, barregeu-les amb una mica de sucre i oli de qualitat (d’oliva o d’atmetlles dolces o de germen de blat, és igual. Obtindreu un exfoliant per al cos que podeu fer servir amb el cos humit abans de dutxar-vos (sense sabó o amb molt poca quantitat) deixa la pell fina, fina, especialment la dels colzes, genolls i plantes dels peus! Ja m’ho direu.
Podeu trobar informació nutricional i altres dades d’interès sobre les azuki a la pàgina de Ets el que menges: http://www.etselquemenges.cat/rebost/les-mongetes-azuki