ON ANEM DE VACANCES?

Publicat dia 20 juny 2012 masses i pastes. Thermomix

Encara no sé quan les podrem fer, però ja fa dies que tinc al cap les vacances d’estiu. M’agrada fer els viatges sense pensar-los gaire. Escollir un lloc i fer-hi cap, un cop allà és més fàcil triar les activitats, excursions o el que sigui que vulguem fer-hi. Però amb les nenes la cosa canvia una mica. A més d’encertar amb el destí, cal una mica de previsió, tant a l’hora d’escollir allotjament com a l’hora de preparar la intendència (tot i que sóc desorganitzada de mena, amb la Jana i l’Aleth he après a repassar les coses bàsiques que no em puc oblidar abans de sortir de casa).

Fa anys, amb el Jordi, vam anar a Menorca. Aquesta setmana n’han tornat uns amics i m’han fet pensar en aquell lloc meravellós. Menorca em va fascinar. Em van enlluernar, i ho puc dir en sentit literal i en sentit figurat, la blancor de les seves cases, la blavor traslúcida i brillant del Mediterrani, la frescor dels pins blancs. Quantes cales per descobrir que ens devien quedar! Per què no hi hem tornat mai? Si és el lloc ideal per anar-hi en família!

En honor a Ses Illes, amb la Jana i la meva germana, la Núria, ens hem fet unes ensaïmades per llepar-se’n els dits!

Mireu, mireu!

Ah, i si teniu alguna idea o suggerència per a les meves vacances, deixeu-me una nota. Ho estudiaré! I ho agrairé, per descomptat!

ENSAIMADA DE XOCOLATA
(Font: Per fer la massa he seguit les indicacions del blog Mis recetitas)

Ingredients per a la falsa massa mare:

20g de farina de força

20ml de agua tibia

25g de levadura de panadería
Resta:
540g de farina de força
3 ous grans
120ml d’aigua
120g de sucre
30g d’oli d’oliva
llard de porc (no en cal molta)
crema de xocolata per untar
sucre llustre
He començat la massa a les …
17,00h:
En un bol he barrejat els ingredients de la masa mare fins que ha quedat tot ben intergat i ho he tapat amb paper film. Ho he deixat reposar 1 hora.

18,00h (aprox.)
He posat al recipient de la Thermomix el sucre, els ous i l’aigua i ho he programat 30 segons a velocitat 6. Tot seguit hi he afegit la massa mare que tenia reservada i ho he remenat 1 minut a velocitat “Espiga”. Hi he afegit la meitat de la farina i he tornat a programa, aquesta vegada 2 minuts a velocitat “Espiga” i he tornat a repetir aquesta operació amb la resta de la farina, però aquest cop 5 minuts. Durant els últims 30 segons he anat afegint l’oli pel bocal de la màquina. He deixat reposar la massa, segons la recepta que he consultat eren 2 hores o el temps necessari perquè la massa sobresortís de la màquina.

Entre fer els sopars, donar-lo a les nenes i altres coses que he fet, m’han donat les…

21,00h:
La massa ja ha més que triplicat el seu volum, l’he tret de la màquina i l’he dividit en dues parts (He fet una ensaimada gran amb una meitat i diverses de petites amb l’altra meitat).

He untat bé amb oli el taulell de la cuina i hi he estès una de les porcions de massa, amb el corró l’he estirat tant com he pogut donant-li una forma rectangular, no passa res si es trenca una mica. Amb un pinzell he estès una capa fina de llard de porc per tota la superfície de la massa. En un dels costats llargs i he posat una línia generosa de xocolata d’untar i l’he enrotllat sobre sí mateixa fins a tenir un cilindre prim i molt llarg. És una massa força resistent així que un cop enrotllada es pot moldejar encara una mica fent-la saltar com si fos una corda damunt del taulell. He fet el mateix amb totes les porcions. Quan les he tingut totes les he posat en dues safates de forn untades amb una mica d’oli. Cal parar compte en deixar espai entre unes i altres i si se’n fan dues de grans posar-les en safates diferents perquè encara han de llevar més.
Ho deixo al forn perquè llevi tota la nit (com que hi ha dues safates les separo bé entre elles perquè la massa de sota no s’enganxi a la safata que té al damunt).

07,00h:
He tret les safates del forn i l’he engegat (calor a dalt i a baix i 180º). Quan ha estat calent hi he posat les ensaïmades, que he esquitxat amb una mica d’aigua. Han estat llestes en 20 minuts, més o menys.

Bon profit!
*Nota: No recomanaria a inexperts posar-se a fer aquesta massa sense l’ajuda d’una Thermomix, panificadora o altres robots d’aquest estil. Em sembla que ha de requerir molta paciència i sobretot bon canell.

Receptes similars: masses i pastes

Reobertura o com reprendre un boc abandonat

Publicat dia 24 gener 2014

He decidit que ja no pot passar mes temps. Malgrat la manca d’inspiració, de temps i de condicions tècniques òptimes, em vull tornar a dedicar tant com pugui a aquest petit project. Torno a obrir la paradeta, aquest cop fora…

Llegeix-ne més

JO DE GRAN SERÉ PRINCESA… DE MOMENT PREFEREIXO EMPASTIFAR-ME! {Cuinar amb nenes}

Publicat dia 18 maig 2013

No aconsegueixo recordar què pensava i en què pensava quan tenia 4 anys. Segurament també devia voler ser princesa quan fos gran i també pot ser que, per manca de models reials al meu entorn, procedís més aviat com una…

Llegeix-ne més

Receptes similars: Thermomix

FER PA REQUEREIX TEMPS, O NO.

Publicat dia 2 octubre 2012

Una altra recepta de pa… m’agrada fer pa, però aquesta vegada l’he fet sense massa dedicació. Em falta temps, però no vull renunciar a fer-me el pa, així que aquesta setmana he tirat de Thermomix que, la veritat, trobo que…

Llegeix-ne més

RE-CONNEXIÓ

Publicat dia 4 setembre 2012

Després de gairebé un estiu sense activitat blocaire, he tornat! Aquesta aturada llarga no ha estat només una desconnexió vacacional de la meva vida virtual. No. Si fa més de dos mesos que no publico res és perquè un matí…

Llegeix-ne més

Comenta