Si hi una cosa que em diverteix són les sobretaules de diumenge, millor, és clar, si són amb pastetes dolces o el pastís del dia. Se m’acut, per exemple, un d’aquests pastissos nòrdics, amb una massa contundent i fruita a l’interior. Massa per una sobretaula? Doncs fem-la durar… partideta de continental, àlbums de fotos de quan erem petites, o de quan els pares portaven grenyes, una bona cafetera carregada,… i tota la família xerrant alhora, a veure qui la diu més grossa!
PASTÍS DE POMA I MATÓ AMB CRUMBLE DE CIVADA
Ingredients:
Per a la base:
125 gr de farina
125 gr de flocs fins de civada
30 gr de sucre integral de canya
125 gr de mantega
1 ou
Per al farciment:
2 pomes netes, pelades i tallades a daus
3 ous
80 gr de sucre integral de canya
750 gr mató
2 cullerades d’aigua
1 sobres de quall
Per al crumble:
140 gr de flocs de civada
30 gr d’atmetlles picades
100 gr de farina
60 gr de sucre integral de canya
80 gr de mantega
Remeno els ingredients per a la base fins que tot queda ben integrat. Enfarino un motlle desmontable i estiro la massa a la base (a les parets no!), al damunt hi poso els talls de pomas i reservo. Mentrestant preparo la pasta de mató.
Bato en un bol els ous amb les dues cullerades d’aigua i hi afegeixo el mató i el sucre, ho remeno bé i també hi afegeixo el sobre de quall. Horemeno bé fins que no hi queda cap grumull. Aboco amb compte aquesta crema damunt dels talls de poma. Poso el motlle al forn, a 180º durant 1 hora.
Mentre es cou el pastís preparo el crumble barrejant tots els ingredients que el conformen. El resultat és una massa que sembla sorra gruixuda. Ho reservo a la nevera. Passada l’hora de forn trec el pastís i reparteixo les molletes del crumble per damunt. Ho torno a enfornar fins que es daura el crumble.
Es pot servir tant fred com calent… no sé com ho prefereixo…
Ep, si no sou tan “carpantes” com jo… no us el mengeu en una sobretaula, pot ser un bon esmorzar, també!