Aquest mes acaba l’any i també el Recepta del 15, una idea genial que va sorgir de Els fogons de la Bordeta i de Xocolata desfeta i que ha servit per recopilar una bona pila de receptes de blocaires d’arreu. Així que el primer que faig és felicitar la Marina, la Sandra i el Xavi (no en conec a cap personalment però els llegeixo a tots i, una mica, és com si els conegués de tota la vida!) per la idea, per tirar-la endavant durant dos anys, perquè ens han animat a fer funcionar la nostra part creativa cada 15 de mes i ens han descobert un munt de blogs i receptes interessants.
La proposta d’aquesta darrera convocatòria són els aperitius de Nadal. Tot aprofitant el tema, aquesta vegada a més d’una recepta, us presentaré una campanya de Nadal per donar a conèixer i fomentar el consum dels productes agroalimentaris del Pallars. Sota la marca “Al teu gust, aliments del Pallars”, que aglutina un nombre important de productors i elaboradors pallaresos, s’ha convocat un concurs de receptes per aquest Nadal. Aquí trobareu tota la informació, bases i butlleta d’inscripció. Jo no hi podré presentar cap recepta, cosa que em sap força greu però també m’alegra i és que m’han demanat que formi part del jurat!
Dit això, faig una crida a tothom perquè us animeu a participar a aquest concurs i us deixo una suggerència d’aperitiu pallarès per posar a la taula aquestes Festes.
MOS DE FORMATGE DE CABRA I RATAFIA
1 planxa de pasta de full
una mica de pebre molt i una mica de romaní sec
200 gr de formatge de cabra, en aquest cas de Vilavella
100 gr de crema de llet
200 ml de Ratafia dels Raiers
1 cullerada rasa de sucre
Engego el forn a a 200º i em poso a tallar la planxa de pasta de full a quadres petits, també podria fer-ho amb talla-pastes de galetes de formes diferents (més divertit!). Poso els quadres damunt d’un paper per al forn a la placa del forn, hi escampo una mica de pebre negre i romaní al damunt i ho tapo amb un altre tros de paper, hi passo una mica el corró amb cura de no deformar els quadres i ho enforno gairebé 15 minuts amb un pes al damunt perquè la pasta no pugi.
Deixo refredar les galetes resultants mentre preparo la reducció de Ratafia primer i la crema de formatge després.
Per a la reducció poso en una cassola petita la Ratafia i el sucre, ho remeno una mica i ho deixo a foc lent fins que fa bombolles de caramel. Per a la crema, ratllo el formatge molt fi, amb la Thermomix no costa res i a més ja ho tinc a punt per afegir-hi la nata líquida, remenar una mica, posar la “papallona” als ganivets i muntar a velocitat 3 i 1/2. (Si no es té la Thermo es pot fer a la manera tradicional: ratllant amb un ratllador i batent amb unes baretes).
Per muntar les galetes he fet servir una mànega pastissera, però també es poden fer quenelles amb dues culleretes de postres, i hi he posat uns fils de la reducció per damunt. Si està freda i massa sòlida només s’ha d’escalfar un moment.
Salut i bon profit!