Laia A l'ombra de la figuera Em dic Laia.Sóc andorrana de naixement, trempolina d'adopció i catalana de tot cor. M'agrada cuinar i m'agrada menjar. També m'agraden moltes altres coses.

PRUDÈNCIA I BONS ALIMENTS

Publicat dia 15 setembre 2012 entrepans. esmorzars. llegums. masses i pastes. pa

De vegades el subconscient ens juga males passades, avui m’explicava la meva padrina que quan era petita, al seu poble hi havia un capellà que no destacava, precisament, per la seva humanitat ni bones maneres. Renyava tot aquell que gosava entrar a l’església un cop encetada la missa i escridassava les noietes que volien lluir màniga cisada a la primavera.

Un dia, aquest servidor de Déu va posar-se ell sol en evidència. Era costum en aquest poble de la Cerdanya recomanar als joves que s’anaven a banyar al riu, que els nois ho fessin a la part més baixa i les noies a la zona alta -per allò d’evitar la temptació devia ser. La recomanació del capellà un dels primers dies de juny,a les acaballes de la missa, va ser la següent: “Ja sabeu, jovenets, què heu de fer si us aneu a refrescar al riu: pantalons avall, faldilles a dalt!”

Una bona recomanació, si més no més encertada que la del capellà, podria ser que abans de parlar val la pena pensar.

PA DE LLENTIES VERMELLES
(Font: Encontrar la felicidad en los detalles, és una recepta de Dan Lepard que la Sònia va provar, em va semblar que havia de ser bona i ja fa temps que aquest és un pa que faig de tant en tant. És bo, és sa i combina bé amb tot)

200 gr de llenties vermelles cuites i escorregudes
20 gr de mel
1 polsim de sal
10 gr de llevat de forner
100 ml d’aigua
200 gr de farina de força
50 gr de farina de sègol (de vegades la faig servir d’espelta, queda bé igual amb la mateixa quantitat)

En un bol gran barrejo les llenties amb la mel, l’aigua i el llevat. Un cop he mesclat les farines amb la sal les incorporo a l’altra barreja i remeno fins que agafa consistència, faig una bola i la deixo reposar 10 minuts.
Amb el taulell enfarinat amasso la massa una estona, 10 segons per posar una xifra i torno a deixar reposar 10 minuts.
Repeteixo i deixo reposar 1 hora.
Aplano la massa resultant, que ha crescut força i li dono una forma rectangular. Ho tapo amb un drap net de cotó i deixo que creixi, gairebé fins que dobla el volum.
Quan em sembla que ja està, engego el forn, a 200º, 210º
Amb un ganivet untat d’oli tallo la massa en 6 porcions i les poso a la reixeta. Enforno 20 minuts.

Ja freds, es poden obrir per fer entrepans de qualsevol cosa, nosaltres, avui, de brie i sobrassada i de mozzarella i pernil dolç amb orenga. Mmmmm…

Receptes similars: entrepans

LA RECEPTA DEL 15: ENTREPÀ NOSTÀLGIC

Publicat dia 16 maig 2012

Quan vaig veure que la consigna per a la recepta del 15 del maig eren els entrepans, vaig saber de seguida quina seria la meva aportació. Quan vivia a Barcelona anava tot sovint a esmorzar, dinar o picar alguna cosa al…

Llegeix-ne més

Receptes similars: esmorzars

JO DE GRAN SERÉ PRINCESA… DE MOMENT PREFEREIXO EMPASTIFAR-ME! {Cuinar amb nenes}

Publicat dia 18 maig 2013

No aconsegueixo recordar què pensava i en què pensava quan tenia 4 anys. Segurament també devia voler ser princesa quan fos gran i també pot ser que, per manca de models reials al meu entorn, procedís més aviat com una…

Llegeix-ne més

COL·LABORACIÓ AMB ELS PETITS VIATGERS – LA CANDELERA

Publicat dia 3 febrer 2013

Gràcies a la Montse ( Els petits viatgers) he sabut que a La France, per la Candelera, és tradició fer i menjar crêpes. Jo no en faig massa sovint però m’agrada molt menjar-ne especialment les que us proposaré tot seguit, un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: llegums

AMANIDA DUO DE MONGETES

Publicat dia 25 febrer 2013

Ingredients (4 persones): 250 gr de mongetes azuki seques (remullades des de la nit anterior amb un bocí d’alga kombú) 250 gr de mongeta tendra 1 tomàquet d’amanir ceba tendra formatge fresc blat de moro (una llauna petita) Per a…

Llegeix-ne més

LA PRINCESA I EL PÈSOL

Publicat dia 6 juny 2012

Hans C. Andresen va escriure aquest conte potser amb la intenció de posar en evidència la distància enorme que hi havia entre la monarquia i el poble i la incapacitat dels poderosos de posar-se al lloc dels desfavorits. De petita m’agradava…

Llegeix-ne més

Receptes similars: masses i pastes

Reobertura o com reprendre un boc abandonat

Publicat dia 24 gener 2014

He decidit que ja no pot passar mes temps. Malgrat la manca d’inspiració, de temps i de condicions tècniques òptimes, em vull tornar a dedicar tant com pugui a aquest petit project. Torno a obrir la paradeta, aquest cop fora…

Llegeix-ne més

ESTIMATS REIS D’ORIENT…

Publicat dia 5 gener 2013

… si encara hi sóc a temps, m’agradaria demanar-vos tres cosetes; he sigut bona mossa tot l’any i crec que me les mereixo prou. En primer lloc a vos, Melcior, que sembleu el Rei més vell i assenyat, us vull…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pa

FER PA REQUEREIX TEMPS, O NO.

Publicat dia 2 octubre 2012

Una altra recepta de pa… m’agrada fer pa, però aquesta vegada l’he fet sense massa dedicació. Em falta temps, però no vull renunciar a fer-me el pa, així que aquesta setmana he tirat de Thermomix que, la veritat, trobo que…

Llegeix-ne més

OMPLIR EL PAP

Publicat dia 26 gener 2012

La millor menajada del dia és, sens dubte, l’esmorzar. No només pel tipus d’aliments que el conformen, generalment molt més gormands que els del dinar o el sopar; però especialment per la gana feroç amb què em llevo. No sóc…

Llegeix-ne més

Comenta