Amb aquesta recepta participo al concurs ¿Cocinamos al vapor…? del blog Sano y de rechupete. No m’ha costat gaire animar-me a participar-hi; el que sí que m’ha costat ha estat decidir una recepta original. Com que feia dies que tenia ganes de menjar alguna cosa oriental, al final m’he decantat per una amanida amb aromes tailandesos i amb carn com a ingredient principal.
Per aquestes terres nostres, la carn no s’acostuma a coure al vapor, per això m’ha semblat interessant la idea. Perquè no quedés molt seca l’he macerat i l’he acompanyat de fruita i verdura fresca.
Al final hem acabat fent un dinar amb aires totalment orientals. Com que he hagut de comprar cilantre, per al macerat, i llet de coco, per a l’amaniment, i me n’ha sobrat molt; i a més tenia una carbassa que ens van regalar fa un parell de dies, he aprofitat per fer, de primer, una crema de carbassa thai amb pesto de cilantre (recepta de Jamie Oliver).
AMANIDA TÈBIA THAI DE CARN I ARRÒS
Ingredients per a 4 persones:
3 bistecs de vedella, tallada a tires primes
2 cullerades soperes d’arrossos salvatges barrejats
1 ceba de figueres
3 alls tendres
1/2 mango
1 manat de julivert
4 tijes de ciboulet
4 branques de menta
2 cullerades de llet de coco
Per al macerat:
Un raig d’oli llarg
2 cullerades soperes de salsa de soja
3 braques de cilantre
3 branques de julivert
En primer lloc cal posar la carn amb el ingredients per al macerat en un bol i reservar-la a la nevera. I de seguida començar amb l’arròs que és el que més trigarà. Després de rentar-lo bé se li ha de fer una primera bullida en una cassola amb força aigua i sense sal, al cap de 10 minuts s’ha d’escorrer i posar a la cistella de vapor (si és de bambú millor embolcallar l’arròs amb una gasa, sinó anirà caient) i salar. Posar al foc una cassola amb aigua (la cassola ha d’encaixar a la perfecció amb el cistell). Quan comenci a bullir l’aigua es posa el cistell al damunt, s’abaixa el foc al mínim i es deixa coure (vigilem, de tant en tant, que no s’acabi l’aigua, que no cremem la casa!)
En una paella, amb un raig d’oli, es saltegen els alls tendres tallars a rodanxes grans i la ceba a mitges llunes, als 10 minuts s’hi afegeix el mango tallat a daus, es sala i pebra lleugerament i al cap de 5 minuts s’hi afegeix la llet de coco, es remena bé i s’apaga el foc. Es reserva.
Als 45 minuts de cocció de l’arròs, es posa la carn macerada al segon pis de la vaporera i s’encaixa damunt de l’arròs. Es deixa coure tot plegat 10 minuts més i es para el foc.
Es piquen ben petites les fulles de julivert, ciboulet i menta i es barregen amb el saltejat, fora del foc.
Muntem el plat posant a la base la carn, fent una mica de corona, al centre l’arròs i damunt el saltejat amb les herbes.
Amb la meitat que queda de mango es poden fer uns talls en mitja lluna i decorar el plat fent un ventall.