Per aquest mes de març els amic de Els fogons de la Bordeta i de Xocolata desfeta ens han reptat amb les llenties.
Les llenties, com totes les llegums, són d’aquells plats que sempre trobem més bons si els han fet la mare o la padrina. A més a més, com que requereixen molta estona de cocció han anat quedant relegades a un segon pla i a les cuines dels que treballem fora de casa s’acostumen a consumir envasades.
Jo procuro comprar el mÃnim d’aliments envasats, prefereixo saber què menjo i moltes vegades aquests productes no em desperten tota la confiança. Grà cies a un cuiner anomenat Bernard Benbassat i a la revista virtual “Ets el que menges” he descobert la millor manera de cuinar llegums. Precissament, és un mètode de cocció i conserva alhora. Això m’ha permès confeccionar-me jo mateixa les conserves, amb les matèries primeres que jo escullo i amb els “additius” que considero (cap de quÃmic, és clar…)
Aquà es poden trobar les instruccions per coure gran varietat de llegums i cereals en pot de vidre. Jo ho faig des que vaig llegir l’article i n’estic realment satisfeta. La recepta que presento avui a la Recepta del 15 té com a base un d’aquest pot de conserva de llenties du Puy.
LLENTIES PALETA DE VERDS
Ingredients:
1 pot de 1/2 litre de llenties du Puy
1 bròquil romanesco (o vert)
1 carbassó petit
1 gra d’all
Fulles d’alfà brega fresca
Pipes de carbassa
Sal i oli i una espolsada de pebre negre
Per coure les llenites vaig fer servir un pot de vidre de 1/2 l de capacitat, 150 gr de llenties, sal d’herbes, 1 tros d’alga kombu i aigua. Vaig posar les llenties al pot, els condiments i ho vaig omplir d’aigua fins dalt de tot. Ho vaig coure ben tancat en una olla, cobert d’aigua. A partir del moment en què va començar a bullir, vaig comptar 70 minuts. Ho vaig deixar dins de l’aigua, sense moure-ho, fins que es va refredar del tot. Vaig rentar el pot per treure’n els residus de calç i cap al rebost.
Avui les he tret, però fins al final no les necessito! En primer lloc he tallat a daus petits el carbassó i he trinxat l’all, ho he sofregit tot junt en una paella amb una mica d’oli, a foc suau us 15 minuts. També he rentat bé el bròquil i l’he tallat a branquillons que he cuit 10 minuts al vapor. Un cop cuit el bròquil, he apujat el foc del carbassço i l’hi he afegit, ho he saltejat un moment perquè agafés una mica de color i ho he tret de foc.
He obert el pot de llenties, que m’ha costat una barbaritat, he tret l’alga, l’he tallat molt petita i l’he barrejat amb les verdures. He tret les llenties, les he escorregut i, sense rentar-les, les he barrejat amb les verdures a la paella i amb el foc parat. Un cop remenat i ben integrats tots els sabors he emplatat i he fet servir les fulles d’alfà brega ben picades i les pipes de carbassa per acabar de guarnir el plat.
Aquest plat és una mena d’amanida tèbia plena de contrastos: el bròquil cruixent, el carbassó tovet, l’alfà brega fresca i les llenties tendrÃssimes. La idea és que les llenties estiguin a temperatura ambient i les verdures calentones.
Bon profit!