LA RECEPTA DEL 15: PALETA DE VERDS

Publicat dia 15 març 2012 llegums. recepta del 15. vegetarià

Per aquest mes de març els amic de Els fogons de la Bordeta i de Xocolata desfeta ens han reptat amb les llenties.

Les llenties, com totes les llegums, són d’aquells plats que sempre trobem més bons si els han fet la mare o la padrina. A més a més, com que requereixen molta estona de cocció han anat quedant relegades a un segon pla i a les cuines dels que treballem fora de casa s’acostumen a consumir envasades.

Jo procuro comprar el mínim d’aliments envasats, prefereixo saber què menjo i moltes vegades aquests productes no em desperten tota la confiança. Gràcies a un cuiner anomenat Bernard Benbassat i a la revista virtual “Ets el que menges” he descobert la millor manera de cuinar llegums. Precissament, és un mètode de cocció i conserva alhora. Això m’ha permès confeccionar-me jo mateixa les conserves, amb les matèries primeres que jo escullo i amb els “additius” que considero (cap de químic, és clar…)

Aquí es poden trobar les instruccions per coure gran varietat de llegums i cereals en pot de vidre. Jo ho faig des que vaig llegir l’article i n’estic realment satisfeta. La recepta que presento avui a la Recepta del 15 té com a base un d’aquest pot de conserva de llenties du Puy.

LLENTIES PALETA DE VERDS

Ingredients:
1 pot de 1/2 litre de llenties du Puy
1 bròquil romanesco (o vert)
1 carbassó petit
1 gra d’all
Fulles d’alfàbrega fresca
Pipes de carbassa
Sal i oli i una espolsada de pebre negre

Per coure les llenites vaig fer servir un pot de vidre de 1/2 l de capacitat, 150 gr de llenties, sal d’herbes, 1 tros d’alga kombu i aigua. Vaig posar les llenties al pot, els condiments i ho vaig omplir d’aigua fins dalt de tot. Ho vaig coure ben tancat en una olla, cobert d’aigua. A partir del moment en què va començar a bullir, vaig comptar 70 minuts. Ho vaig deixar dins de l’aigua, sense moure-ho, fins que es va refredar del tot. Vaig rentar el pot per treure’n els residus de calç i cap al rebost.

Avui les he tret, però fins al final no les necessito! En primer lloc he tallat a daus petits el carbassó i he trinxat l’all, ho he sofregit tot junt en una paella amb una mica d’oli, a foc suau us 15 minuts. També he rentat bé el bròquil i l’he tallat a branquillons que he cuit 10 minuts al vapor. Un cop cuit el bròquil, he apujat el foc del carbassço i l’hi he afegit, ho he saltejat un moment perquè agafés una mica de color i ho he tret de foc.

He obert el pot de llenties, que m’ha costat una barbaritat, he tret l’alga, l’he tallat molt petita i l’he barrejat amb les verdures. He tret les llenties, les he escorregut i, sense rentar-les, les he barrejat amb les verdures a la paella i amb el foc parat. Un cop remenat i ben integrats tots els sabors he emplatat i he fet servir les fulles d’alfàbrega ben picades i les pipes de carbassa per acabar de guarnir el plat.

Aquest plat és una mena d’amanida tèbia plena de contrastos: el bròquil cruixent, el carbassó tovet, l’alfàbrega fresca i les llenties tendríssimes. La idea és que les llenties estiguin a temperatura ambient i les verdures calentones.

Bon profit!

Receptes similars: llegums

AMANIDA DUO DE MONGETES

Publicat dia 25 febrer 2013

Ingredients (4 persones): 250 gr de mongetes azuki seques (remullades des de la nit anterior amb un bocí d’alga kombú) 250 gr de mongeta tendra 1 tomàquet d’amanir ceba tendra formatge fresc blat de moro (una llauna petita) Per a…

Llegeix-ne més

PRUDÈNCIA I BONS ALIMENTS

Publicat dia 15 setembre 2012

De vegades el subconscient ens juga males passades, avui m’explicava la meva padrina que quan era petita, al seu poble hi havia un capellà que no destacava, precisament, per la seva humanitat ni bones maneres. Renyava tot aquell que gosava…

Llegeix-ne més

Receptes similars: recepta del 15

APERITIU PALLARÈS, L’ÚLTIMA RECEPTA DEL 15

Publicat dia 17 desembre 2012

Aquest mes acaba l’any i també el Recepta del 15, una idea genial que va sorgir de Els fogons de la Bordeta i de Xocolata desfeta i que ha servit per recopilar una bona pila de receptes de blocaires d’arreu….

Llegeix-ne més

LA RECEPTA DEL 15: ENTREPÀ NOSTÀLGIC

Publicat dia 16 maig 2012

Quan vaig veure que la consigna per a la recepta del 15 del maig eren els entrepans, vaig saber de seguida quina seria la meva aportació. Quan vivia a Barcelona anava tot sovint a esmorzar, dinar o picar alguna cosa al…

Llegeix-ne més

Receptes similars: vegetarià

COLORAINES A LA TAULA

Publicat dia 22 febrer 2013

AMANIDA D’HIVERN, VITAMINES A DOJO Ingredients (per a 4 plats):1/2 bròquil1/2coliflor4 taronges de sang petites o dues de grans1 bon grapat de nous pelades4 cullerades de pipes carbassaUnes quantes tires d’alga arame remullades en aigua tèbia durant 1/2 horaUna mica…

Llegeix-ne més

LECTURES I SOMRIURES I PER POSTRES FIGUES!

Publicat dia 4 octubre 2012

Fa uns dies vaig encetar un llibre de contes que ja fa temps que la meva cunyada va regalar a la Jana, n’hi llegeixo un cada nit. Bé, això no és veritat del tot. Jo sí que en llegeixo un…

Llegeix-ne més

Comenta