Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de marzo nos invita a preparar un plato clásico de la cocina italiana: Lasaña.
Fa uns dies vaig prepara lassanya per participar a la proposta salada de Whole kitchen d’aquest mes. Vaig escollir una lassanya sense carn que a casa va triomfar. Pretenia ser un plat únic però al final la van acompanyar una amanida verda, unes verdures a la planxa i un plat de carpaccio de vedella ecològica del Pirineu. Una mica de fruita de postre, que a les nostres panxes ja no hi cabia res més…
La recepta original és d’un llibre d’una tal Linda Doeser: “Las 100 mejores recetas de cocina vegetariana”. Les meves variacions són mínimes.
LASSANYA DE BOLETS I FORMATGE
Ingredients (per unes 4 o 6 persones, depen de si és plat únic o primer, nosaltres en vam menjar 2 adults i 1 nena i n’ha quedat la meitat…):
1 ceba mitjana picada fina
400 gr de tomaquet triturat (de pot, o fresc si és temporada)
30 gr de ceps secs
350 gr de xampinyons frescos laminats
1 gra d’all
1 llimona (en faré servir un raig de suc)
sal, pebre i un pessic de farigola seca
oli
mantega
Per a la beixamel de formatge:
10 gr d’oli d’oliva
50 gr de mantega
110 gr de farina
800 ml de llet
sal, pebre i nou moscada
140 gr de formatge gouda (o similar)
12 lamines de lassanya sense cocció (4 per capa x 3 capes)
parmesà ratllat (la quantitat que consideri cadascú)
Ho vaig fer així:
Primer vaig posar els ceps amb aigua en un bol. En una paella vaig sofregit la ceba, quan va estar daurada i tova, hi vaig posar un pessic petit de sal i un de farigola i hi vaig incorporar la tomata triturada (amb un polsim petit de sucre per treure’n l’acidesa). Ho vaig deixar coure a foc molt lent mentre em dedicava a rentar i laminar els xampinyons i tallar els ceps (ben escorreguts).
En una altra paella vaig escalfar un raig llarg d’oli i una mica de mantega i hi vaig sofregir els bolets, quan van començatra deixar anar aigua hi vaig posar el gra d’all trinxat i un raig de llimona i ho vaig deixar al foc, remenant de tant en tant, fins que van tornar a absorbir el seu líquid.
Vaig reservar les dues preparacions per separat i em vaig posar a fer la beixamel. Ho vaig fer amb la Thermomix: vaig coure l’oli i la mantega 1 min, vel. 2, 100º, després vaig afegir-hi la farina i ho vaig tornar a posar a 100º i vel. 2 durant 2 minuts (aquest pas és molt important, si ho fem com indica el receptari de la màquina queda un gust fastigós de farina crua i espatlla tot el plat). Vai afegir la llet, la sal, una mica de pebre i una mica de nou moscada i ho vaig programar, primer 5 segons a vel. 7 i tot seguit, 8 minuts, 100º, vel. 4. Quan va acabar el program hi vaig afegir el formatge ratllat i ho vaig barrejar a mà fins que va estar tot integrat.
Vaig posar les plaques a remull els 10 minuts que indica el paquet i un cop estovades vaig muntar la lassanya en un recipient rectangular de vidre per al forn:
Capa de beixamel.
Capa de pasta
Capa de bolets (tots)
Capa fina de beixamel
Capa de pasta
Capa de tomaquet amb ceba (tota)
Capa de pasta
Capa final de beixamel (me n’ha sobrat una miqueta)
Vaig espolvorejar el parmesà ratllat per damunt, hi vaig posar 4 talls de mantega repartis per damunt i a gratinar uns 15, 20 minuts.
Bon profit!