VA DE CAPES

Publicat dia 18 març 2012 bolets. pasta. vegetarià

Whole kitchen en su Propuesta Salada para el mes de marzo nos invita a preparar un plato clásico de la cocina italiana: Lasaña.

Fa uns dies vaig prepara lassanya per participar a la proposta salada de Whole kitchen d’aquest mes. Vaig
escollir una lassanya sense carn que a casa va triomfar. Pretenia ser un plat únic però al final la van acompanyar una amanida verda, unes verdures a la planxa i un plat de carpaccio de vedella ecològica del Pirineu. Una mica de fruita de postre, que a les nostres panxes ja no hi cabia res més…


La recepta original és d’un llibre d’una tal Linda Doeser: “Las 100 mejores recetas de cocina vegetariana”. Les meves variacions són mínimes.


LASSANYA DE BOLETS I FORMATGEIngredients (per unes 4 o 6 persones, depen de si és plat únic o primer, nosaltres en vam menjar 2 adults i 1 nena i n’ha quedat la meitat…):

1 ceba mitjana picada fina
400 gr de tomaquet triturat (de pot, o fresc si és temporada)
30 gr de ceps secs
350 gr de xampinyons frescos laminats
1 gra d’all
1 llimona (en faré servir un raig de suc)
sal, pebre i un pessic de farigola seca
oli
mantega

Per a la beixamel de formatge:
10 gr d’oli d’oliva
50 gr de mantega
110 gr de farina
800 ml de llet
sal, pebre i nou moscada
140 gr de formatge gouda (o similar)

12 lamines de lassanya sense cocció (4 per capa x 3 capes)
parmesà ratllat (la quantitat que consideri cadascú)

Ho vaig fer així:
Primer vaig posar els ceps amb aigua en un bol. En una paella vaig sofregit la ceba, quan va estar daurada i tova, hi vaig posar un pessic petit de sal i un de farigola i hi vaig incorporar la tomata triturada (amb un polsim petit de sucre per treure’n l’acidesa). Ho vaig deixar coure a foc molt lent mentre em dedicava a rentar i laminar els xampinyons i tallar els ceps (ben escorreguts).


En una altra paella vaig escalfar un raig llarg d’oli i una mica de mantega i hi vaig sofregir els bolets, quan van començatra deixar anar aigua hi vaig posar el gra d’all trinxat i un raig de llimona i ho vaig deixar al foc, remenant de tant en tant, fins que van tornar a absorbir el seu líquid.


Vaig reservar les dues preparacions per separat i em vaig posar a fer la beixamel. Ho vaig fer amb la Thermomix: vaig coure l’oli i la mantega 1 min, vel. 2, 100º, després vaig afegir-hi la farina i ho vaig tornar a posar a 100º i vel. 2 durant 2 minuts (aquest pas és molt important, si ho fem com indica el receptari de la màquina queda un gust fastigós de farina crua i espatlla tot el plat). Vai afegir la llet, la sal, una mica de pebre i una mica de nou moscada i ho vaig programar, primer 5 segons a vel. 7 i tot seguit, 8 minuts, 100º, vel. 4. Quan va acabar el program hi vaig afegir el formatge ratllat i ho vaig barrejar a mà fins que va estar tot integrat.

Vaig posar les plaques a remull els 10 minuts que indica el paquet i un cop estovades vaig muntar la lassanya en un recipient rectangular de vidre per al forn:

Capa de beixamel.
Capa de pasta
Capa de bolets (tots)
Capa fina de beixamel
Capa de pasta
Capa de tomaquet amb ceba (tota)
Capa de pasta
Capa final de beixamel (me n’ha sobrat una miqueta)

Vaig espolvorejar el parmesà ratllat per damunt, hi vaig posar 4 talls de mantega repartis per damunt i  a gratinar uns 15, 20 minuts.

Bon profit!

Receptes similars: bolets

Reobertura o com reprendre un boc abandonat

Publicat dia 24 gener 2014

He decidit que ja no pot passar mes temps. Malgrat la manca d’inspiració, de temps i de condicions tècniques òptimes, em vull tornar a dedicar tant com pugui a aquest petit project. Torno a obrir la paradeta, aquest cop fora…

Llegeix-ne més

TRESORS DE LA NATURA

Publicat dia 7 maig 2012

No sóc una bona caçadora de bolets, més aviat al contrari, els trepitjo tots si no porto algú davant o a la vora que els salva dels meus peus maldestres… Però m’agrada acompanyar-hi els amics que hi tenen traça. No…

Llegeix-ne més

Receptes similars: pasta

NYOQUIS AMB CARBONARA DE CARBASSÓ I XAMPINYONS

Publicat dia 9 novembre 2011

Heus aquí la meva aportació al “Chef Pimienta rosa” del passat novembre. Para los ñoquis: 1/2 kg de patata 150 gr de harina sal parmesano (opcional) Para la carbonara: 1 cebolla pequeña 1 calabacín mediano 6 xampiñones 2 yemas de…

Llegeix-ne més

Receptes similars: vegetarià

AMANIDA DUO DE MONGETES

Publicat dia 25 febrer 2013

Ingredients (4 persones): 250 gr de mongetes azuki seques (remullades des de la nit anterior amb un bocí d’alga kombú) 250 gr de mongeta tendra 1 tomàquet d’amanir ceba tendra formatge fresc blat de moro (una llauna petita) Per a…

Llegeix-ne més

COLORAINES A LA TAULA

Publicat dia 22 febrer 2013

AMANIDA D’HIVERN, VITAMINES A DOJO Ingredients (per a 4 plats):1/2 bròquil1/2coliflor4 taronges de sang petites o dues de grans1 bon grapat de nous pelades4 cullerades de pipes carbassaUnes quantes tires d’alga arame remullades en aigua tèbia durant 1/2 horaUna mica…

Llegeix-ne més

Comenta