No sé si Catalunya quedarà coberta per una gruixuda capa de gel; jo per si de cas, m’asseguro que tinc la nevera plena i el rebost ben dotat i em llenço a preparar litres de brou. I si al final res resulta ser el que es preveia i enlloc de fred polar ens quedem amb fred pallarès (que Déu n’hi do, no és pas per menystenir-lo) doncs ens calçarem bones botes, ens penjarem la càmera al coll i anirem a buscar aquests paisatges per regalar una mica de vida als nostres sentits.
Sigui com sigui, a taula no hi faltarà una sopa clàssica d’aquest temps:
SOPA DE CEBA
Ingredients:
1,5 l de brou de pollastre*
1/2 kg de cebes
2 gra d’all
farigola
1 culleradeta de cafè de sucre
1 cullerada de farina
1 raig de vi blanc sec
formatge gruyère ratllat (la quantitat: al gust de cadascú)
pebre negre
sal i oli
1 planxa de pasta fullada o massa per a coques (com aquesta, que vaig fer servir per a la coca de carxofes)
*Jo el faig amb la carcanada del pollastre, les ales i els ossos de les cuixes, 2 pastanagues grosses, 2 troncs d’api amb fulles, 1 porro, un ramet de julivert, 1/2 bulb de fonoll, 1/2 nap, 1 poma, 3 grans d’all, 1 patata, uns grans de pebre negre i 5 litres d’aigua (i sal!)
Procediment:
Ofegaré uns 10 minuts en una cassola gran la ceba tallada a rodanxes fines. Hi afegiré els alls picats, el sucre i la farigola, abaixaré el foc i ho deixaré encara 1/2 hora, remenant de tant en tant (la ceba ha de quedar ben daurada).
Espolvorejaré la farina damunt la ceba, la deixaré coure un parell de minuts i hi posaré el vi blanc. Remenaré una mica, que s’acabi d’evaporar l’alcohol, i aniré afegint el brou poc a poc. Sal i pebre i foc lent 30 minuts més.
Repartiré la sopa en 4 bols que aguantin la calor, hi posaré el formatge, els taparé amb la massa, ho pintaré amb una mica de rovell d’ou i ho enfornaré (200º i calor a la part de dalt) durant 10 minuts (o fins que la massa estigui cruixent).