ONADA DE FRED

Publicat dia 1 febrer 2012 ceba. cremes i sopes
Fa fred, en farà més. Els homes (i dones) del temps estan emocionats, tenen la noticia de la setmana, tothom els espera al final del telenoticies. Tothom atent, a veure on farà més fred, si nevarà prop de la costa o quants graus sota zero s’arribarà a tal lloc…


Jo sóc fredolica de mena, no m’emociona el temps hivernal i l’instint que em desperta la neu no és el de calçar-me us esquís sinó el de fugir en direcció contrària. També sóc, però, observadora de mena i m’agrada embadalir-me mirant paisatges; si una cosa té l’hivern és que quan fa molt de fred, les coses, la natura especialment, pren uns colors més intensos. Tot brilla, la llum de l’hivern és més potent els dies de gel. L’aire sembla més net, més pur i respirable i els colors semblen més vius que mai.

No sé si Catalunya quedarà coberta per una gruixuda capa de gel; jo per si de cas, m’asseguro que tinc la nevera plena i el rebost ben dotat i em llenço a preparar litres de brou. I si al final res resulta ser el que es preveia i enlloc de fred polar ens quedem amb fred pallarès (que Déu n’hi do, no és pas per menystenir-lo) doncs ens calçarem bones botes, ens penjarem la càmera al coll i anirem a buscar aquests paisatges per regalar una mica de vida als nostres sentits.

Sigui com sigui, a taula no hi faltarà una sopa clàssica d’aquest temps:

SOPA DE CEBA

Ingredients:
1,5 l de brou de pollastre*
1/2 kg de cebes
2 gra d’all
farigola
1 culleradeta de cafè de sucre
1 cullerada de farina
1 raig de vi blanc sec
formatge gruyère ratllat (la quantitat: al gust de cadascú)
pebre negre
sal i oli
1 planxa de pasta fullada o massa per a coques (com aquesta, que vaig fer servir per a la coca de carxofes)

*Jo el faig amb la carcanada del pollastre, les ales i els ossos de les cuixes, 2 pastanagues grosses, 2 troncs d’api amb fulles, 1 porro, un ramet de julivert, 1/2 bulb de fonoll, 1/2 nap, 1 poma, 3 grans d’all, 1 patata, uns grans de pebre negre i 5 litres d’aigua (i sal!)

Procediment:
Ofegaré uns 10 minuts en una cassola gran la ceba tallada a rodanxes fines. Hi afegiré els alls picats, el sucre i la farigola, abaixaré el foc i ho deixaré encara 1/2 hora, remenant de tant en tant (la ceba ha de quedar ben daurada).

Espolvorejaré la farina damunt la ceba, la deixaré coure un parell de minuts i hi posaré el vi blanc. Remenaré una mica, que s’acabi d’evaporar l’alcohol, i aniré afegint el brou poc a poc. Sal i pebre i  foc lent 30 minuts més.

Repartiré la sopa en 4 bols que aguantin la calor, hi posaré el formatge, els taparé amb la massa, ho pintaré amb una mica de rovell d’ou i ho enfornaré (200º i calor a la part de dalt) durant 10 minuts (o fins que la massa estigui cruixent).

Receptes similars: cremes i sopes

#JONOLLENÇO O MINESTRONE A LA CATALANA

Publicat dia 7 febrer 2013

Fa molt de temps que la meva padrina no em fa el dinar, no perquè no vulgui però no vivim a prop l’una de l’altra i quan compartim taula és en un restaurant. Enyoro la seva cuina i molts plats…

Llegeix-ne més

DE COLOR CARBASSA

Publicat dia 8 febrer 2012

És dur fer-se gran. No parlo d’envellir, parlo de crèixer. Els adults ens mirem els nens i nenes i pensem (de vegades fins i tot comentem) que qué bé que viuen, sense preocupacions ni problemes. Per sort, els xics no…

Llegeix-ne més

Comenta