ESTIMATS REIS D’ORIENT…

Publicat dia 5 gener 2013 dolços. fruita. masses i pastes. tradicional. xocolata

… si encara hi sóc a temps, m’agradaria demanar-vos tres cosetes; he sigut bona mossa tot l’any i crec que me les mereixo prou.

En primer lloc a vos, Melcior, que sembleu el Rei més vell i assenyat, us vull demanar que deixeu en aquest món una mica de serenor per als que el governen, fa un temps que noto que han perdut el nord i ens porten a tots mala estrugança.
Gaspar, vos que manteniu el to de la joventut malgrat les centúries que fa que rodeu, em podríeu portar un bon sac de esperança i compassió que repartiria com a bona companya entre els meus iguals, ens fa molta falta!
I al Rei negre, Baltasar, que pel to de la vostra pell de petita em fèieu por i de gran, per contra i curiosament, m’inspireu confiança, us encomano un xic de bona fortuna i molta salut per a mi i als meus i també, si no és molt demanar, per a tots aquells i aquelles que ho necessiten!

Jo, a més de la bondat que he fet durant tot l’any, us ofereixo la recepta del meu tortell de xocolata i taronja, i me’n vaig a dormir tot desitjant que demà al matí tots els nens i nenes es despertin amb un somrís en veure els paquets que haureu deixat a les seves cases.

TORTELL DE REIS DE XOCOLATA AMB CREMA DE TARONJA
(Font de la recepta de massa: Kanela y Limón)

Ingredients per a la massa:
3 ous mitjans
100 gr de sucre
una mica de canyella mòlta
40 gr de mantega pomada
25 gr de llevadura fresca
60 ml de conyac
1/2 culleradeta de sal
125 ml de llet
40 gr de cacao 100% en pols
1/2 kg de farina de força

He preparat la massa a la Thermomix; primer hi he posat els ous, la mantega, el licor i la llet on prèviament he diluït la llevadura, al damunt hi he afegit la farina ja barrejada amb el cacao, la sal i la canyella. Ho he barrejat pocs segons a velocitat 5 i deprés he programat 10 minuts a velocitat Espiga. Hi he hagut d’afegir una mica de farina i tornar a programar un parell de minuts més. (Per a les masses s’ha de tenir en compte que la quantitat de farina depèn de molts factors, i més val començar posant-n’hi una mica menys de la que diu la recepta i si cal anar-n’hi afegint, ja que si d’entrada ens passem els resultat serà una massa excessivament densa i després de la cocció: dura i gens esponjosa).
Ho he passat a un bol untat amb oli i ho he cobert amb film. Ho he deixat reposar tota la nit a la cuina (la temperatura aproximada devia ser de 18º)
Al matí havia més que doblat el volum. He separat la massa en quatre porcions que he bolejat tot fent entrar les vores cap al centre.

Ingredients per a la crema:
2 rovells d’ou
50 gr de sucre
250 ml de llet
25 gr de brandy
25 gr de Maizena
la pell d’una taronja ecològica (o super neta)

Amb la Thermomix: he barrejat tots els ingredients, menys el conyac i la pell de taronja, uns segons a velocitat 5, hi he afegit aquests dos ingredients restants i he programat 5 minuts a 90º velocitat 2 i mig. El resultat és un crema pastissera molt espessa (menys estona de calor hagués estat millor) que deixo refredar.

Muntatge dels tortells farcits:
Estiro amb un corro, en una superfície untada d’oli la primera bola de massa, donant-li una forma rectangular, ben estreta i llarga. En un dels laterals llargs hi estenc un bon gruix de crema de taronja i la doblego sobre sí mateixa fins aconseguir un super-xurro. Com si jugués amb plastelina, els faig rodar amb els dits amunt i avall i quan és prou fi i uniforme uneixo els dos extrems aconseguint un cercle, el futur tortell. Faig el mateix amb la resta de boles de massa i deixo que tornin a llevar (a casa meva durant un matí solejat han trigat ben bé 3 hores i mitja.

He enfornat a 180º durant 20 minuts. Finalment els he guarnit amb fruits confitada i sucre moll.

Nota:
De la massa inicial, un cop llevada, n’ha sortit un kilo i n’he fet 4 tortells de quart: dos amb crema de taronja i dos sense farcir. Se’n podrien fer dos de 1/2 kilo tenint en compte que si es volen fer farcits, amb la quantitat de crema que proposo no n’hi haurà prou, s’haurien de doblar els ingredients i procedir de la mateixa manera.

Receptes similars: dolços

JO DE GRAN SERÉ PRINCESA… DE MOMENT PREFEREIXO EMPASTIFAR-ME! {Cuinar amb nenes}

Publicat dia 18 maig 2013

No aconsegueixo recordar què pensava i en què pensava quan tenia 4 anys. Segurament també devia voler ser princesa quan fos gran i també pot ser que, per manca de models reials al meu entorn, procedís més aviat com una…

Llegeix-ne més

COL·LABORACIÓ AMB ELS PETITS VIATGERS – LA CANDELERA

Publicat dia 3 febrer 2013

Gràcies a la Montse ( Els petits viatgers) he sabut que a La France, per la Candelera, és tradició fer i menjar crêpes. Jo no en faig massa sovint però m’agrada molt menjar-ne especialment les que us proposaré tot seguit, un…

Llegeix-ne més

Receptes similars: fruita

COLORAINES A LA TAULA

Publicat dia 22 febrer 2013

AMANIDA D’HIVERN, VITAMINES A DOJO Ingredients (per a 4 plats):1/2 bròquil1/2coliflor4 taronges de sang petites o dues de grans1 bon grapat de nous pelades4 cullerades de pipes carbassaUnes quantes tires d’alga arame remullades en aigua tèbia durant 1/2 horaUna mica…

Llegeix-ne més

REFLEXIONS QUE ESPETEGUEN

Publicat dia 7 desembre 2012

Un dia d’aquests sentia a la ràdio un home que deia que és important que els ésser humans tinguem uns minuts al dia per reflexionar sobre què hem fet bé i què no, sobre com ser millors persones; vaja que…

Llegeix-ne més

Receptes similars: masses i pastes

Reobertura o com reprendre un boc abandonat

Publicat dia 24 gener 2014

He decidit que ja no pot passar mes temps. Malgrat la manca d’inspiració, de temps i de condicions tècniques òptimes, em vull tornar a dedicar tant com pugui a aquest petit project. Torno a obrir la paradeta, aquest cop fora…

Llegeix-ne més

COL·LABORACIÓ AMB “ELS PETITS VIATGERS”

Publicat dia 23 octubre 2012

Heus aquí la meva col·laboració amb Els petits viatgers per a la castanyada. Tot un clàssic per fer amb canalla: PANELLETS DE CARBASSA Ingredients: 1/2 kg de farina d’admetlla crua 400 gr. de sucre llustre (jo he fet servir meitat…

Llegeix-ne més

Receptes similars: xocolata

CARPE DIEM

Publicat dia 23 abril 2012

MESTER D’AMOR Si en saps el pler no estalviïs el bes que el goig d’amar no comporta mesura. Deixa’t besar, i tu besa després que és sempre als llavis que l’amor perdura. No besis, no, com l’esclau i el creient,…

Llegeix-ne més

UN ANY, UN DESIG

Publicat dia 6 març 2012

Avui faig un any més, he sobrepassat la barrera dels 30 i, de moment, no em sento gaire més vella. Tampoc gaire més sàbia… Com cada 23 de març he buidat per veure què ha passat aquest any, què he…

Llegeix-ne més

Comenta